Platforma kot storitev (PaaS)

Računalništvo v oblaku prevzema primat in platforma kot storitev postaja vse bolj priljubljena . Kot vsi drugi modeli v oblaku tudi PaaS vključuje naročanje in uporabo, kadar koli je to potrebno.

Vendar pa lahko podjetja to možnost uporabijo za ustvarjanje kakršne koli aplikacije, ki si jo zamislijo, z uporabo platforme za razvoj in uvajanje v oblaku. Ponudniki v oblaku imajo raznolike storitve, ki so osredotočene na B2B, ne samo na B2C.

Značilnosti platforme kot storitve (PaaS)

Ponudnik storitev v oblaku oskrbuje razvojne skupine z vnaprej izdelanimi orodji za programiranje in komponentami aplikacijske infrastrukture. Ta vrsta modela v oblaku drugih ponudnikov loči PaaS od tipičnih okolij za razvoj programske opreme.

Skupaj s programsko opremo kot storitvijo (SaaS) in infrastrukturo kot storitvijo (IaaS) je to model računalništva v oblaku, ki vam omogoča razvoj, vzdrževanje in dostavo aplikacije. Tradicionalno so bili ti ločeni in tudi če bi podjetja lahko dobila celoten paket, bi jih morala namestiti in shraniti na lokalnih napravah. S temi rešitvami lahko uporabniki kodirajo in uvedejo neposredno v oblak.

Rešitev vse v enem pomaga razvijalcem hkrati združiti uvajanje aplikacij in njihova orodja za razvijalce. Z uporabo predhodno izdelanih komponent prihrani čas. Poleg tega jim različne integracije omogočajo zbiranje dragocenih poslovnih analiz.

Značilnosti platforme kot storitve (PaaS) - App - Uploads - 2021 - 03 - Analytics Overview Big.png

Kaj je vključeno v storitve računalništva v oblaku PaaS?

Tako kot druge storitve v oblaku tudi PaaS vključuje osnovno infrastrukturo, mreženje, shranjevanje in strežnike. Sistem tudi omogoča razvijalcem ustvarjanje različnih vrst aplikacij, vključno s takimi, ki uporabljajo vmesno programsko opremo, upravljanje baz podatkov, uvajanje programske opreme in obveščevalne storitve.

Rešitve PaaS imajo vse, kar sodobno podjetje potrebuje za programske aplikacije in upravljanje infrastrukture. Kar zadeva strežnike, lahko najdete rešitve s fizičnimi ali virtualnimi strežniki, pa tudi z oddaljenim strežnikom in e-poštnim strežnikom.

Celoviti sistemi za upravljanje baz podatkov, skupaj s široko paleto orodij za upravljanje baz podatkov, orodij za uvajanje in okolij, lahko pomagajo kateremu koli razvojnemu procesu, ne glede na pristop ali končni cilj.

Kako deluje platforma kot storitev?

Sistemi PaaS poganjajo zadnji del aplikacije, vključno s shranjevanjem, operacijskimi sistemi, strežniki in bazami podatkov. Z drugimi besedami, razvijalci dobijo orodja in okolje za gradnjo svojih aplikacij na že obstoječem ozadju.

Razvijalci lahko delajo iz katere koli naprave, kjer koli in kadarkoli z upravljanim uravnoteženjem obremenitve. Ta vrsta nastavitve omogoča razvijalcem, da se osredotočijo na uporabniško izkušnjo in sprednji del. Celotno okolje ima tudi stalno integracijo, ki zagotavlja dodatno funkcionalnost.

Ponudniki okolja PaaS uporabljajo varnostne popravke in vzdržujejo platformo kot celoto. Z uporabo tovrstnih okolij se varnostna tveganja zmanjšajo, razvoj pa postane bolj ciljno usmerjen.

Kako deluje platforma kot storitev? - App - Uploads - 2022 - 01 - Platform As A Service Paas Illustration.png

Vrste platform kot storitve

Rešitve PaaS lahko razdelimo v nešteto kategorij. Vendar pa morate poznati tri glavne vrste.

 • Open-Cloud ali Open-Platform PaaS: te rešitve so lahko brezplačne in odprtokodne. Uporabljate jih lahko kot popolnoma neodvisne in ločene platforme, ki zagotavljajo veliko prilagodljivosti. V večini primerov so idealni za možnosti hibridnega oblaka PaaS.
 • PaaS za storitev SaaS: tovrstna rešitev je tesno povezana s platformami SaaS, ki se pogosto uporabljajo, kot so Intuit, Salesforce, in tako naprej. Te rešitve PaaS ustvarijo ekosistem okoli določene aplikacije SaaS za razvijalce, da dodajo nove zmogljivosti, ki se izvajajo v osnovni aplikaciji.
 • Operativno okolje za PaaS: v večini primerov so to ponudniki IaaS, ki zagotavljajo zmogljivosti PaaS. Čeprav morda nimajo enakih funkcij, je to lahko dobra možnost za uporabnike, ki se želijo zavezati določenemu IaaS. Vendar imajo ti sistemi PaaS potencial za zaklepanje prodajalca.

Primeri platform kot storitve

Spletne storitve Amazon

AWS Elastic Beanstalk je najbolj priljubljena rešitev PaaS. Odlična stvar pri njem je, da uporabnikom IaaS omogoča izdelavo aplikacij, nenehno pa se dodajajo nova razvojna orodja. AWS Elastic Beanstalk je idealen za aplikacije, razvite v Dockerju, Javi, PHP, Pythonu in drugih programskih jezikih.

IBM Cloud

IBM ponuja odprtokodno varnostno platformo s popolnim nadzorom nad celotnim življenjskim ciklom spletne aplikacije. Ekipe DevOps lahko uporabijo veliko različnih možnosti ponudnika storitev tretjih oseb za razširitev funkcionalnosti.

Googlov mehanizem aplikacij

Google je vedno v vrhu vseh digitalnih storitev. Njihov mehanizem aplikacij ima odličen čas delovanja in podpira številne jezikovne pakete, integracijo GitHub in številne druge dragocene integracije.

Primerjava PaaS z interno gostujočimi razvojnimi okolji

Na kratko, tradicionalna gostujoča razvojna okolja so veliko slabša od rešitev PaaS. Preprosto povedano, tradicionalne možnosti ne ponujajo veliko vsestranskosti ali prilagajanja. Hkrati pa morajo razvijalci večino stvari narediti sami, vključno z:

 • nastavitev aplikacijskih strežnikov
 • ustvarjanje podatkovne baze MySQL
 • opravljanje diagnoz
 • nastavitev odvisnosti
 • postavitev požarnega zidu in skrb za celotno varnost
 • nastavitev platforme izvajalnega časa

Z drugimi besedami, opraviti morate ogromno dela, preden lahko začnete kodirati. Ne samo, da PaaS odstrani vse to delo, ampak prinaša tudi veliko drugih prednosti, vključno z:

 • HTTP predpomnjenje
 • zanesljive varnostne kopije
 • enostavno skaliranje
 • enostavno uvajanje
 • ni potrebe po konfiguraciji
 • hitrejši čas do trga
 • ni potrebe po licencah programske opreme

Razlika med SaaS in PaaS

Bistvena razlika med obema je, da je SaaS storitev, ki ljudem omogoča uporabo določene programske opreme prek interneta. Ponudnik upravlja platformo in njeno infrastrukturo. Dober primer je LiveAgentova programska oprema službe za pomoč.

PaaS je na drugi strani celotno okolje, ki ga lahko stranke uporabljajo za upravljanje, izvajanje in razvoj aplikacij. To je brez skrbi za upravljanje njihovih operacijskih sistemov.

V bistvu PaaS uporabnikom omogoča upravljanje podatkov in aplikacij, zaradi česar je popoln za podjetja, medtem ko je SaaS zasnovan za končne uporabnike.

Try LiveAgent today

LiveAgent is the best-rated and most reviewed all-in-one help desk software.

Frequently asked questions

Kakšne so značilnosti platform kot storitve (PaaS)?

Uporaba razvojnega okolja PaaS je koristna, ker podjetja dobijo: prilagodljive integracije in storitve, robustne zmogljivosti, ogromno možnosti prilagajanja baze podatkov, več najemnikov, prilagodljiv uporabniški vmesnik, infrastrukturo računalništva v oblaku.

Kaj je vključeno v platformo kot storitev?

Komponente oblaka PaaS vključujejo celotno zaledno infrastrukturo, potrebno za razvoj aplikacij. To vključuje omrežno infrastrukturo, možnosti shranjevanja, računalniške vire, različne strežnike, orodja za upravljanje baz podatkov in storitve BI.

Kako deluje platforma kot storitev?

PaaS deluje kot platforma v oblaku, ki ponuja vsa potrebna razvojna orodja v spletnem okolju s prilagodljivim vmesnikom. Okolje v oblaku uporabnikom omogoča prijavo s katere koli lokacije, uvajanje izdelkov, preizkušanje aplikacij in sodelovanje pri projektih.

Koliko vrst platform kot storitev obstaja?

Obstaja nešteto modelov storitev v oblaku in podjetij, ki jih zagotavljajo. Čeprav ni natančnega števila rešitev PaaS, lahko rečemo, da jih je več sto.

Kaj je primer storitve platforme?

Nekateri tipični primeri vključujejo IBM Cloud, Salesforce, AWS, Google App Engine itd.

Kako se PaaS primerja z interno gostujočimi razvojnimi okolji?

PaaS je veliko boljši od notranjih okolij za razvoj programske opreme. Te platforme lahko uporabljate na kateri koli napravi, ki ima internetno povezavo. Ponujajo notranje vire, omrežne vire in popoln nadzor nad razvojnim procesom z začetno investicijo.

Kakšna je razlika med SaaS in PaaS?

SaaS je programska oprema, ki jo lahko ljudje uporabljajo prek aplikacije, ki temelji na naročnini. PaaS je celotna infrastruktura z razvojnimi orodji, ki se uporabljajo za ustvarjanje programske opreme v oblaku.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

×
Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

Na voljo smo v več terminih

Rezervirajte si demo različico