U-pravo

Kaj je algoritem u-pravo?

U-law, μ-law ali mu-law je standardna kompresija signala v digitalnih telekomunikacijah. Je ena od dveh standardnih različic G.711. Ta kompandirni algoritem se uporablja v telekomunikacijah v Severni Ameriki in na Japonskem za optimizacijo dinamičnega razpona analognega zvočnega signala pred njegovo digitalizacijo.

Dinamični razpon je razmerje med najglasnejšim zvokom brez popačenja in hrupom v ozadju.

To kodiranje zmanjša dinamični razpon signala in zato poveča učinkovitost kodiranja ter povzroči večje razmerje med signalom in popačenjem kot tisto z linearnim kodiranjem za dane bite.

Kako deluje algoritem u-law?

Preprosteje povedano, kodek u-law stisne zvoke, kot je človeški govor ali druge digitalne signale, na 8 bitov, ko jih oddaja v telekomunikacijskem sistemu – sistemu telefonije. Posledica tega so jasnejši zvoki, pri čemer se ohrani enaka približna raven hrupa.

Programska oprema za dohodne in odhodne klicne centre

Algoritem u-law se uporablja tako v starejših analognih kot novejših digitalnih sistemih. V analognih sistemih se uporablja potem, ko digitalni računalniški sistem sprejme zvok. Ta sprememba se izvede z uporabo ojačevalnika z nelinearnim ojačanjem.

Če je signal že digitalen, ga ni treba dodatno stiskati, saj je velikost 8-bitne podatkovne datoteke idealna velikost za digitalno datoteko in jo bo večina računalnikov prepoznala po velikosti simbola.

Ta algoritem se uporablja v nekaterih standardnih programskih jezikih, ki ga uporabljajo za ustvarjanje in shranjevanje zvokov, kot je sun.audio v Javi 1.1.

Would you like to make better calls?

Experience our key features with a free LiveAgent trial and see what it’s like to provide professional services with our solution.

Frequently asked questions

Kako izvajati u-law?

V analognih sistemih ga morate uporabiti za pretvorbo analognega signala v digitalnega. To se naredi z nivoji kvantizacije, nastavljenimi za analogni signal, ki mora biti neenakomeren prostor v skladu z algoritmom u-zakona. Če delate z digitalnim signalom, ga ni treba pretvoriti in algoritem u-law lahko uporabite neposredno.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

    Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

    ×
    Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

    Na voljo smo v več terminih

    Rezervirajte si demo različico