Glasovni uporabniški vmesnik

Kaj je glasovni uporabniški vmesnik?

Glasovni uporabniški vmesnik ali VUI je za interakcijo z napravami prek glasovnih ukazov. VUI ponuja rešitev za utrujenost zaslona, ki je resnična težava za mnoge ljudi, saj omogoča popoln nadzor nad aplikacijami in napravami, ne da bi morali gledati v zaslone.

VUI uporablja tehnologijo za prepoznavanje govora in obdelavo naravnega jezika za preoblikovanje uporabniškega govora v ukaze. Zagotavlja popolnoma prostoročno upravljanje. Uporabnikom je to v pomoč, na primer med vožnjo ali kuhanjem, saj lahko glasovno iščejo vse informacije, ki jih potrebujejo. Tudi invalidom se zdi dragocena, saj jim omogoča, da svoje naprave upravljajo le z govorom, ne da bi morali z njimi fizično komunicirati.

Primeri VUI

Najbolj znano glasovno AI uporabljajo tehnološka podjetja “Big Five” – Microsoft, Apple, Google, Meta (prej Facebook) in Amazon. Mnogi tehnološko podkovani uporabniki že poznajo priljubljene glasovne pomočnike, kot sta Amazonova Alexa ali Appleova Siri.

V zadnjih letih pa VUI ni več rezerviran le za tehnološke velikane. Vse več podjetij razvija lastne različice VUI zaradi njihove priljubljenosti med strankami.

Vrste naprav VUI

Nekatere od različnih vrst naprav glasovnega uporabniškega vmesnika vključujejo:

 • pametne telefone
 • prenosne, namizne računalnike
 • nosljive – pametne zapestne ure
 • zvočne sisteme, pametne zvočnike, pametne televizorje
Vrste naprav VUI - App - Uploads - 2020 - 02 - Undraw Mobile Application Mr4r.svg

VUI v okoljih za storitve za stranke

Najpogostejša vrsta glasovnega uporabniškega vmesnika v storitvah za stranke je IVR (interaktivni glasovni odziv). To je avtomatiziran telefonski sistem, ki uporablja tehnologijo za prepoznavanje govora za interakcijo s kličočimi. IVR omogoča reševanje poizvedb strank, ne da bi se bilo treba pogovarjati z dejanskim predstavnikom za pomoč strankam. To strankam olajša reševanje težav in se izogne dolgim čakalnim časom. Ta sistem koristi tudi agentom Storitev za stranke, saj se lahko osredotočijo na zahtevnejše naloge, če jim ni treba večkrat odgovarjati na preprosta vprašanja.

IVR sistem

Kako oblikovati glasovni uporabniški vmesnik

Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati pri načrtovanju glasovnega uporabniškega vmesnika:

Izvedite raziskavo uporabnikov

Ugotoviti morate osebnost naprave, na katero ciljate. Ko poznate občinstvo, ki bo kupilo vaš izdelek, lahko ugotovite značilnosti in sposobnosti, ki jih mora imeti vaša naprava VUI.
Amazon Alexa je odličen primer razumevanja osebnosti naprave in nato zagotavljanja vsega, kar uporabniki potrebujejo. Obsega najrazličnejše možnosti, od sporočanja vremena do nadzora pametnih naprav.

Spoznajte anatomijo glasovnih ukazov

Ko uporabnik da glasovni ukaz pomočniku AI, je ta sestavljen iz treh komponent:

 • namen – To je cilj uporabnikovega glasovnega ukaza. Namera je lahko bodisi visoka uporabnost – na primer zahteva za predvajanje določene pesmi, bodisi nizka uporabnost – daje bolj nejasne informacije, zato mora AI postavljati nadaljnja vprašanja.
 • izgovor – To je način, kako uporabnik izrazi glasovni ukaz za sprožitev določene naloge.
 • slot – to je neobvezna ali obvezna spremenljivka v glasovni interakciji. Na primer, če želi uporabnik rezervirati hotelsko sobo za določen datum, bo termin datum.

Izvedite analizo konkurenta

Ko načrtujete VUI, vedno poglejte, kako vaši konkurenti uporabljajo samodejno prepoznavanje govora in glasovno tehnologijo v svojih izdelkih. To vam pomaga oblikovati svoj izdelek za reševanje bolečih točk strank, ki jih vaši konkurenti niso obravnavali.

Preizkusite svoj izdelek

Preizkusite govorni vmesnik in glasovno zasnovo. Izvedite nekaj testnih voženj v vašem podjetju ali z zunanjimi zaposlenimi. Zagotoviti morate, da glasovna interakcija poteka naravno. Nihče se ne želi počutiti, kot da se pogovarja z robotom, zato se morate prepričati, da vaša naprava VUI posnema pristen človeški pogovor.

5 načel dobrega VUI

Zagotavljanje uporabnikom popolnega nadzora nad svojimi napravami brez potrebe po fizični interakciji z njimi je težavna naloga.

Oglejmo si nekaj načel, na katera morate biti pozorni pri oblikovanju VUI.

 • dobro opredeljena ciljna publika – izdelek VUI, ki izpolnjuje potrebe svojega ciljnega občinstva, bo dosegel večjo angažiranost in zadrževanje strank.
 • Postopek vključitve uporabnikov – Izobraževanje uporabnikov pomaga strankam, da se prilagodijo glasovni izkušnji.
 • fizični elementi – Vključite nekaj fizičnih elementov v napravo VUI, kot je gumb za vklop. To naj bi zagotovilo nadomestni način interakcije z napravo, ki ni govorni vmesnik.
 • preslikava toka pogovora – preučite tok pogovora, da bo vaš VUI enostavno krmariti. Uporabniki se lahko na primer zmedejo in razočarajo, ko IVR navaja preveč možnosti za izbiro.
 • plastna zasnova – Glasovna interakcija med uporabnikom in napravo mora biti pogovor naprej in nazaj.

To so osnovni nasveti, ki niso končni, ko gre za načrtovanje zanesljive naprave VUI. Osredotočiti se morate na potrebe vaše uporabniške baze in temu primerno oblikovati svoj izdelek VUI. Prosite svoje uporabnike za povratne informacije strank, poslušajte njihove izkušnje in analizirajte njihovo vedenje. Tako boste lahko ustvarili izdelek, ki se bo vašim strankam zdel koristen in prijeten za uporabo.

Glasovni uporabniški vmesnik - glasovni pomočnik

Prednosti VUI

Popolnoma prostoročna izkušnja

Ko telefon zazvoni v okoliščinah, ko se uporabnik ne more odzvati nanj in ga prisloniti k ušesu, je VUI lahko rešilec. Poleg tega se tehnologija glasovnega iskanja pogosto uporablja tako doma kot v poslovnem okolju.

Dostopnost

VUI je odlična možnost za ljudi, ki trpijo zaradi telesnih okvar. Naprave VUI lahko berejo besedilo slabovidnim osebam ali pretvorijo glasovna sporočila v besedilo za naglušne. Za mnoge invalide je fizična interakcija z njihovimi napravami izziv. Zato so orodja VUI potrebna za njihova vsakodnevna opravila.

Hitrost

Preprosto povedano, veliko hitreje kot tipkanje. Poleg tega je ugašanje luči v spalnici, ko že ležite v postelji, veliko lažje, če samo poveste Googlovemu pomočniku, naj to stori.

Večopravilnost

Virtualni pomočniki, kot je Google Home, omogočajo uporabnikom nadzor 1K pametnih naprav, kot so televizorji, grelniki vode, mikrovalovne pečice itd.

Večopravilna ilustracija

Fleksibilnost

Glasovni ukaz je mogoče dati na različne načine in kljub temu doseči želeni rezultat.

Slabosti VUI

Pomisleki glede zasebnosti

Pri uporabi naprave VUI lahko proizvajalec spremlja vaše zasebne podatke in jih zbira. Pojavile so se obtožbe proti Amazon Alexa a> in Google Home prisluškovanje zasebnim pogovorom uporabnikov.

Cena

Pametne domače naprave, ki omogočajo interakcijo z virtualnim pomočnikom, so lahko zelo drage. Ne pozabimo tudi na višji račun za elektriko, ki ga boste morda morali plačati, če imate v lasti več teh naprav.

Glasovni pomočniki so lahko dragi

Kompleksnost razvoja

Čeprav so naprave VUI v porastu, so še vedno zelo zapletene in jih je težko razviti. Pri ustvarjanju izdelka VUI morajo oblikovalci premagati izzive, kot so poudarki, hrup v ozadju, vokalne nianse itd.

Stand out from your competitors with a strong customer service culture

If you are looking for help desk system with plenty of useful features and integrations, LiveAgent may be the one for you!

Frequently asked questions

Kaj je glasovni uporabniški vmesnik?

To je tehnologija za prepoznavanje govora, ki uporabnikom omogoča interakcijo s svojimi napravami z glasovnimi ukazi. Omogoča prostoročno izkušnjo, ki zagotavlja popoln nadzor nad različnimi pametnimi napravami. VUI se je v zadnjih nekaj letih močno uporabljal. Najbolj znani primeri virtualnih pomočnikov, ki uporabljajo tehnologijo VUI, so Microsoftova Cortana, Amazonova Alexa in Applova Siri.

Kako deluje glasovni vmesnik?

VUI je kombinacija več tehnologij umetne inteligence in strojnega učenja. Ti vključujejo samodejno prepoznavanje govora, prepoznavanje entitete imena in sintezo govora. Tehnologija VUI razume ukaze uporabnikov in vrne odziv prek naprav VUI.

Kako uporabiti glasovno tehnologijo za reševanje težav strank?

Za primer vzemimo dolge čakalne dobe v klicnih centrih za pomoč strankam. Odličen način za rešitev te težave je uporaba sistema interaktivnega glasovnega odziva (IVR). To je funkcija poslovnega telefona, ki komunicira s kličočimi in jim omogoča izbiro prek menija. Vsak izdelek VUI je zasnovan tako, da reši določene boleče točke strank. Z analizo baze uporabnikov izdelka lahko oblikovalci zagotovijo najboljše rešitve za različna vprašanja, s katerimi se lahko stranke srečujejo.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

  Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

  ×
  Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

  Na voljo smo v več terminih

  Rezervirajte si demo različico