Jitter VoIP

Ali se med klicem VoIP trudite biti slišani? Vzrok je lahko v pogosti težavi, imenovani trepetanje ali trepetanje VoIP (tj. govor prek internetnega protokola).

Kaj je VoIP jitter?

Tehnologija VoIP pretvori zvoke vašega glasu v podatke, imenovane pakete. Ti glasovni paketi se nato prenašajo po internetu in nato pretvorijo nazaj v izvirni zvok.

Žal zamude in težave včasih vplivajo na klic. Ko pride do izgube paketa, trpi kakovost zvoka. V najboljšem primeru zamuda pri prenosu paketov pomeni kratke prekinitve. V slabšem primeru izguba paketov pomeni, da so izgubljene cele besede. Na srečo izguba enega paketa morda ne bo opazna. Ko pa je izgubljenih več paketov, je lahko celoten tok paketov moten. To pomeni, da bi bil vaš pogovor lahko močno moten.

Ilustracija raziskave strank

Kaj je trepetanje omrežja?

Tresenje omrežja se nanaša na količino variacije v latenci sprejemanja paketov. Na primer, paket prvi prispe v 5 milisekundah, paket dva prispe v 10 milisekundah in paketno omrežje prispe v 30 milisekundah. V tem primeru se zakasnitev omrežja sčasoma postopoma poslabša. Če se je to zgodilo prometu VoIP, bo vaš pogovor morda težko razumeti. Vzrok je lahko velika preobremenjenost omrežja ali neustrezna hitrost VoIP zaradi počasne internetne povezave.

Vsa omrežja imajo do neke mere tresenje omrežja. Majhno notranje omrežje, kot je zasebno omrežje dveh računalnikov v isti sobi, bi običajno imelo skoraj nič tresenja omrežja. Nasprotno pa ima lahko globalno podjetje omrežne povezave na številnih različnih lokacijah in zato bolj nemirno.

Primerjava trepetanja in brez trepetanja – primer

Vzroki za tresenje pri VoIP klicih

Če želite razumeti, kako težave z tresanjem povzročijo slabo kakovost klica, je koristno razumeti vire tresenja. Nekatere vzroke za slabo kakovost klicev lahko zlahka odpravi vaš ponudnik VoIP telefonije. Drugi vzroki slabe kakovosti glasu, kot je napačno konfiguriran usmerjevalnik, so lahko bolj zahtevni.

 • Hitrosti prenosa in nalaganja – Hitrost interneta je pogosto dejavnik, ko imate slabšo kakovost klicev pri videoklicih ali telefonskih klicih VoIP. Nadgradnja brezžičnega usmerjevalnika ali plačilo za višjo hitrost povezave lahko pomaga.
 • napačno konfigurirano omrežje – če spremenite omrežne nastavitve tako, da dajete prednost telefonskim klicem, vam lahko pomaga takoj. Za pomoč pri napačno konfiguriranem omrežju prosite oddelek za omrežne operacije (ali podporo za IT).
 • pokvarjena strojna oprema – Sčasoma se strojna oprema zaradi uporabe pokvari. Na primer, morda imate okvarjen ethernetni kabel, ki povezuje vaš prenosnik z internetom. V tem primeru se bodo pojavili nerazločljivi klici in težave s kakovostjo zvoka.
 • nezmožnost uporabe poslovnega VoIP-a – Poslovni VoIP sistemi so zasnovani za zagotavljanje visokokakovostnih VoIP klicev. Z uporabo osnovnega potrošniškega VoIP sistema se je težavam s kakovostjo, kot je prekinjen zvok, težko izogniti. Zato bi morale biti vaše zahteve za VoIP jasne glede vaših sprejemljivih ravni tresenja.
 • Nastavitve kakovosti klicev VoIP – Včasih je potrebno nekaj časa pregledati nastavitve in funkcije vašega ponudnika VoIP na ravni. Privzete nastavitve morda ne bodo primerne za vašega ponudnika internetnih storitev ali omrežno opremo.

Učinki tresenja na VoIP klice

Zdaj, ko smo zajeli tehnični pregled, je čas, da obravnavamo bistveno praktično točko. Kako natančno pretirano tresenje vpliva na vaše VoIP klice? Obstajata dva glavna načina, kako tresenje vpliva na vašo storitev VoIP.

 • odrezane besede – majhne količine tresenja povzročajo razmeroma majhne težave s kakovostjo. Na primer, ena ali dve besedi v stavku sta lahko neslišni.
 • Motnje v storitvi in izpadi – Če je omrežna povezava poslabšana, se lahko vaš klic prekine za nekaj sekund. Zlasti slabo tresenje VoIP lahko povzroči, da se pogovor popolnoma prekine.
Učinki tresenja na VoIP klice - App - Uploads - 2021 - 09 - Research 10 5 8percent.svg

Kako izvesti test tresenja omrežja?

Zelo nizka raven tresenja bo imela minimalen vpliv na vaš zvočni signal. Priporočljivo je, da pred pomembnimi klici preizkusite svojo raven trepetanja. Na srečo obstajajo brezplačni testi pasovne širine, s katerimi lahko primerjate svojo omrežno povezavo z industrijskimi standardi.

Razmislite o poskusu ene od naslednjih aplikacij za izvajanje testa omrežnega trepetanja.

 • Test tresenja sončnega vetra – ta projekt vključuje brezplačno preskusno različico, tako da jo lahko v celoti preizkusite 30 dni.
 • omrežni monitor PRTG – Ta aplikacija za testiranje omrežnega tresenja je na voljo za brezplačno uporabo 30 dni.

Če ne želite uporabljati specializiranega programskega orodja, lahko tresenje ocenite ročno. Odprite ukazno okno (v sistemu Windows pritisnite tipko Windows in vnesite CMD) in zaženite ukaz ping na spletnem mestu. Nato lahko svoje rezultate prilepite v kalkulator tresenja.

Primer kalkulatorja Jitter

Kaj je dober rezultat tresenja?

Dober rezultat tresenja je manj kot 30 ms (tj. 30 milisekund).

Kaj je sprejemljivo tresenje za VoIP?

Prizadevajte si za tresenje 30 milisekund ali manj, da se izognete težavam z trepetanjem med klicanjem v vaši storitev VoIP. Če želite še povečati učinkovitost, čim bolj zmanjšajte svoje tresenje. Uporabite na primer tehnologijo kakovosti storitev (QoS), da date prednost klicem VoIP.

Koliko tresenja je slabo za VoIP?

Na splošno ima storitev VoIP lahko težave, ko tresenje preseže 30 milisekund. Če želite izboljšati kakovost klicev, si lahko ogledate nekaj področij.

 • kakovost storitve – Nekateri ponudniki storitev VoIP vam lahko pomagajo zmanjšati tresenje na sprejemljivo raven s kakovostno tehnologijo storitev.
 • Ponudnik internetnih storitev – splošna hitrost vaše internetne povezave je pomemben dejavnik. Zato razmislite o tem, da svojega internetnega ponudnika zaprosite za nasvet o načinih za izboljšanje učinkovitosti.
 • nastavitve – Vzemite si nekaj časa in podrobno raziščite nastavitve v svojem brezžičnem omrežju. Če imate osnovni brezžični usmerjevalnik, je preklop na ethernetni kabel dobra možnost.

Kateri so razlogi za visoko tresenje?

Obstaja več razlogov za visoko tresenje. Preverite vse to, da uspešno ugotovite težavo.

 • hitrost povezave – Začnite s pregledom največje hitrosti, ki jo ponuja vaš ponudnik internetnih storitev. Nizka hitrost povezave je glavni vzrok za visoko tresenje, zato se potrudite za najhitrejšo storitev, ki si jo lahko privoščite.
 • hitrosti nalaganja in prenosa – Naslednji razlog za veliko tresenje je nizka hitrost prenosa in hitrost nalaganja.
 • omrežni promet – Hitrost VoIP se lahko zmanjša, če je vaš omrežni promet preobremenjen. Če želite obvladati ta izziv, programirajte usmerjevalnik tako, da poudari hitrost VoIP.
Hitrost prenosa in nalaganja

Nasveti za odpravljanje težav za odpravljanje tresenja

Obstaja nekaj načinov za zmanjšanje tresenja in boljše klice VoIP.

 • Zahteve za VoIP – Začnite s pregledom minimalnih zahtev, potrebnih za VoIP klice.
 • Nastavitve brezžičnega usmerjevalnika – Preglejte nastavitve in funkcije na svojem usmerjevalniku. Na primer, dobili boste boljše hitrosti z uporabo frekvence 5 GHz namesto 2,4 GHz.
 • omrežna administracija – če je rast poslovanja prednostna naloga, prosite svoj omrežni oddelek, da vam pomaga zmanjšati trenje. Morda imajo dodatne nasvete, ki jih lahko uporabite za reševanje težav z nezadostno pasovno širino.

Looking for the best VoIP provider for you?

LiveAgent offers integrations with plenty of VoIP providers, making it easy to choose the best one that fits your needs. Curious about the options?

Frequently asked questions

Kaj je VoIP jitter?

VoIP trepetanje je težava, ki vpliva na kakovost VoIP klicev. Opredeljen je kot sprememba zamude prejetih paketov med klici. Če je zamuda pri sprejemanju paketov velika, ima klic lahko težave s kakovostjo zvoka.

Kaj je omrežja jitter?

Omrežno tresenje je situacija, v kateri je zakasnitev pri sprejemanju paketov znatna razlika. Lahko vpliva na spletne igre na srečo, videokonference in druge internetne dejavnosti.

Kaj povzroča tresenje pri VoIP klicih?

Glavni vzroki za tresenje so napačno konfigurirano omrežje, okvarjena strojna oprema in nizke internetne hitrosti. Tresenje je lahko tudi posledica nepravilne uporabe nastavitev kakovosti storitev.

Kakšni so učinki jitter na VoIP?

Glavni učinki trepetanja na klice VoIP vključujejo prekinjene klice, manjkajoče besede in motnje storitev.

Kako zveni VoIP jitter?

VoIP trepetanje je težko razumljiv pogovor. Morda ne boste slišali polovice besed, ki jih je izgovorila druga oseba. Prav tako vas oseba, s katero govorite, morda ne bo mogla pravilno slišati.

Kako izračunate jitter?

Najenostavnejši način za izračun tresenja je uporaba programskega orodja za tresenje. Na primer, lahko prenesete aplikacijo Solar winds jitter test ali orodje za nadzor omrežja PRTG. Obe orodji ponujata brezplačne preizkuse.

Kaj je sprejemljivo jitter za VoIP?

Sprejemljivo tresenje za klice VoIP je 30 milisekund.

Zakaj je moj jitter visok?

Vaše tresenje je lahko veliko iz več razlogov. Prvič, vaša internetna povezava je morda prepočasna, da bi podpirala VoIP klice. Drugič, za vašo povezavo je morda preveč zahtev (npr. spletne igre, VoIP klici, pretakanje videoposnetkov itd.). Tretjič, vaš usmerjevalnik morda ni nastavljen tako, da daje prednost klicem VoIP (tj. nastavitve kakovosti storitev).

Kako popraviti jitter za VoIP klice?

Obstaja nekaj preprostih načinov za odpravo tresenja za klice VoIP. Začnite tako, da preklopite na ethernetni kabel, ker ponuja višje hitrosti kot brezžična. Nato med klici VoIP zaprite programe, ki niso VoIP, da povečate svojo pasovno širino. Če ti koraki ne pomagajo, poskusite z nastavitvami kakovosti storitev dati prednost svojim klicem VoIP.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

×
Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

Na voljo smo v več terminih

Rezervirajte si demo različico