Poziv k dejanju

Opredelitev poziva k dejanju (CTA)

Poziv k dejanju (CTA) je marketinški izraz, ki se nanaša na določen del marketinškega sporočila, ki poskuša prepričati uporabnike, da izvedejo želeno dejanje. CTA-ji se uporabljajo na vsakem koraku prodajnega toka. Poziv k dejanju lahko preprosto spodbudi sodelovanje (npr. branje druge objave na spletnem dnevniku, prijava na glasilo, prenos e-knjige) ali motivira za takojšen nakup. Je bistveni del vsake vhodne strategije digitalnega trženja. CTA-je uporabljajo tržniki tako na spletnih mestih kot v e-poštnih marketinških kampanjah za izboljšanje sodelovanja uporabnikov, vodenje potencialnih strank skozi nakupovalni proces in spodbujanje konverzij.

Poziv k dejanju je lahko prikazan kot gumb, ki ga je mogoče klikniti (gumb za poziv k dejanju), pasica, besedilo s hiperpovezavo ali pojavni obrazec na spletnem mestu. Običajno je napisan v obliki akcijskih besednih zvez z imperativnimi glagoli, kot so ‘prijavi se, ‘pokliči zdaj’, ‘izvedi več’, ‘kupi zdaj’ itd. Ideja je motivirati uporabnike, da naredijo naslednji korak tako, da zaradi česar je očiten in prepričljiv, kar poveča verjetnost, da bodo nadaljevali skozi vaš tok konverzije. Zmogljiv CTA lahko uporabnikom zagotovi tudi močan razlog za takojšen nakup. »Kupite danes, da dobite 50 % popust« ali »Naročite pred polnočjo za brezplačno darilo« je nekaj primerov CTA, ki ustvarjajo občutek nujnosti.

Kaj je dober poziv k dejanju?

Prepoznavnost

Poziv k dejanju mora biti zlahka opazen, da takoj pritegne pozornost potencialne stranke in ima višje razmerje med prikazi in kliki. Velikost pisave mora biti dovolj velika, da izstopa od preostale kopije na strani.

Prepričljiv dizajn

Dober poziv k dejanju je kombinacija prepričljivega jezika in prepričljivega dizajna. Znano je, da so svetle barve, kot so zelena, rdeča, rumena in oranžna, učinkovitejše od drugih za gumbi CTA. Barva mora biti v nasprotju z glavno barvno temo strani.

LiveAgentovi CTA gumbi

Dejansko besedilo

Verodostojni jezikovni in akcijski glagoli, kot so »klikni«, »nakupi«, »zaženi«, običajno dobro delujejo za kopijo poziva k dejanju. Običajno je tudi pisanje besedila z vidika obiskovalca („Začni moj brezplačni preizkus“ namesto „Začni brezplačno preskusno obdobje“).

Občutek nujnosti

Učinkovita strategija je zagotoviti, da vaš CTA izraža občutek nujnosti in ustvari FOMO („Nakupujte zdaj, dokler so zaloge na voljo“, „Prijavite se do petka in pridobite 15 % POPUSTA“). Pomaga obiskovalce prisiliti, da takoj ukrepajo.

Naravnano na koristi

Nekateri najboljši CTA-ji so usmerjeni v koristi in jasno poudarjajo prednosti, ki jih bodo uporabniki imeli ob izvajanju določenega dejanja („Pridobite odgovor v manj kot 60 sekundah“).

Primeri poziva k dejanju

Pozive k dejanju lahko postavite skoraj kjer koli na spletnem mestu. Tukaj je nekaj najpogostejših primerov poziva k dejanju glede na to, kje se nahajajo na spletni strani.

Trajni CTA glave/noge

Ta vrsta CTA ostane statična bodisi na vrhu ali na dnu zaslona, ne glede na pomikanje. Zagotavlja, da CTA ostane viden in zlahka dostopen, ne glede na to, kje so obiskovalci na strani, vendar ne posega v dejansko vsebino.

Glava LiveAgenta

Obrazci za prijavo v stranski vrstici

Obrazci za zajem stranske vrstice in oglasi v stranski vrstici so nekateri najučinkovitejši CTA-ji. Ti se nahajajo na zelo vidnem območju spletne strani in se običajno uporabljajo za ustvarjanje e-poštnih seznamov („Naročite se zdaj“).

V stranski vrstici LiveAgent tvori CTA obrazec za prijavo

CTA na koncu vsebine

Ta poziv k dejanju se prikaže na koncu dela vsebine, običajno članka/ objave v spletnem dnevniku. Pomaga pritegniti bralce blogov, ki dosežejo to točko na strani in je zato verjetno večja verjetnost, da bodo izvedli konverzijo.

LiveAgentov CTA za konec vsebine

Pojavni CTA z namenom izhoda

Ti CTA-ji se sprožijo, ko bo nekdo kmalu kliknil vašo stran (običajno, ko se miška pomakne proti gumbu X) in so odličen način za ulov potencialnih strank, preden se le-te odbijejo. Študija dokazuje, da pojavna okna z namenom izstopa zajamejo 35 % ljudi, ki bodo kmalu zapustili .

Kako veste, ali vaš poziv k dejanju dobro deluje?

Dosledno merjenje uspešnosti vašega poziva k dejanju, vključno z A/B testiranjem različnih različic, vam bo pomagalo izboljšati odziv in stopnje konverzije. Priporočljivo je, da ocenite učinkovitost svojega CTA-ja tako, da spremljate in analizirate ti dve meritvi:

  • razmerje med prikazi in kliki (CTR): CTR se meri tako, da se skupno število edinstvenih obiskovalcev deli s številom obiskovalcev, ki kliknejo gumb CTA. Glede na raziskava Vye je povprečni CTR za element poziva k dejanju je 4,23 odstotka v vseh panogah. Vendar se lahko število močno razlikuje glede na panogo.
  • Stopnja oddaje: Stopnja oddaje je odstotek obiskovalcev, ki so kliknili gumb CTA in nato predložili svoje podatke/izpolnili obrazec ali izvedli katero koli drugo želeno dejanje, ki ga želite.
poročanje-ilustracija

Končni cilj katerega koli poziva k dejanju je na koncu pripeljati obiskovalce do končne odločitve (običajno nakup vašega izdelka ali storitve). Zato, če vaš CTA dobro deluje, bi morali opaziti povečano ustvarjanje potencialnih strank in konverzijo.

Engage with website visitors and potential customers

Improve your customer service game with LiveAgent's help desk software packed with features!

Frequently asked questions

Kaj je poziv k dejanju (CTA)?

Poziv k dejanju (CTA) je izjava, ki se uporablja v trženju za motiviranje uporabnikov, da izvedejo določeno želeno dejanje. To se lahko giblje od preprostega privlačenja potencialnih strank (na primer spodbujanja uporabnikov, da se naročijo na vaše glasilo) do tega, da jih spodbudite k takojšnjemu nakupu. CTA-ji so običajno predstavljeni kot gumbi ali besedila s hiperpovezavami in jih je mogoče najti na kateri koli stopnji toka konverzije.

Kaj je dober poziv k dejanju?

Dober poziv k dejanju je zlahka opazen in takoj pritegne pozornost obiskovalcev. Ima prepričljiv dizajn in vključuje besedilo, ki je primerno za ukrepanje, ki uporabnike spodbuja k takojšnjemu ukrepanju. Nekateri najučinkovitejši CTA-ji dajejo občutek nujnosti in poudarjajo prednosti, ki jih bodo uporabniki dobili s klikom na gumb CTA.

Kateri so primeri poziva k dejanju?

Najpogostejši in najučinkovitejši CTA takoj poudari prednosti. Je vidna, prepričljiva, dobro oblikovana z uporabnimi besedili in občutkom nujnosti. Statično locirani kot trajni CTA-ji glave/noge, obrazci za prijavo v stranski vrstici, CTA-ji na koncu vsebine in pojavna okna z namenom izhoda.

Kako veste, ali vaš poziv k dejanju dobro deluje?

Izmeri ga. Najpomembnejše je vaše razmerje med prikazi in kliki (del obiskovalcev, ki kliknejo vaš gumb CTA) in spremljate lahko tudi stopnjo oddaje (odstotek obiskovalcev, ki so kliknili vaš CTA in nato oddali obrazec ali izvedli katero koli drugo želeno dejanje ). Konec koncev, če vaš CTA deluje dobro, bi morali videti izboljšane konverzije.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

×
Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

Na voljo smo v več terminih

Rezervirajte si demo različico