Gumb za poziv k dejanju

Kaj je gumb za poziv k dejanju?

Gumbi za poziv k dejanju (znani tudi kot gumbi CTA) so gumbi, ki jih je mogoče klikniti, ki navdihujejo obiskovalce vašega spletnega mesta, da izvedejo določeno dejanje (vaša želena konverzija). To je lahko vse, kar želite, da vaši obiskovalci storijo, kot je naročanje na glasilo, prijava na brezplačno preskusno različico, načrtovanje predstavitve, dodajanje izdelka v nakupovalni voziček, oddaja kontaktnega obrazca, začetek klepeta v živo, izpolnjevanje obrazca za prijavo, izpolnjevanje ankete, preprosto obisk določene spletne strani itd. CTA gumbi so lahko bodisi namenjeni takojšnji konverziji obiskovalcev ali služijo kot dragoceni koraki v prodajnem toku za dokončanje sekundarnega cilji konverzije.

Gumbi CTA se običajno nahajajo na domačih, ciljnih straneh, straneh z izdelki, cenah, prodajnih e-poštnih sporočilih, glasilih, na koncu člankov ali bloga objavah in v spletnih oglasih. Prav tako jih je mogoče postaviti skoraj povsod, kjer želite pritegniti pozornost obiskovalcev, jih pritegniti in jih spodbuditi k želenemu dejanju ter izboljšati stopnjo konverzije. Zato so gumbi s pozivi k dejanju običajno največji, najsvetlejši in zasedajo najvidnejši položaj na strani, na kateri so postavljeni. Gumbi CTA običajno najdete na domačih, ciljnih straneh, straneh z izdelki, cenah, prodajnih e-poštnih sporočilih, glasila, na koncu člankov ali objav v spletnem dnevniku in v spletnih oglasih. Prav tako jih je mogoče postaviti skoraj povsod, kjer želite pritegniti pozornost obiskovalcev, jih pritegniti in jih spodbuditi k želenemu dejanju ter izboljšati stopnjo konverzije. Zato so gumbi s pozivom k dejanju običajno največji, najsvetlejši in zasedajo najbolj vidno mesto na strani, na katero so postavljeni.

Začnite uporabljati element poziva k dejanju LiveAgent

Zakaj so gumbi za poziv k dejanju tako pomembni?

Uspeh vašega spletnega mesta je odvisen od tega, kako dobro lahko pretvori obiskovalce in potencialne stranke v plačljive stranke. Kadarkoli obiskovalci pristanejo na vašem spletnem mestu, pričakujejo nekaj napotkov o tem, kaj naj storijo naprej. V nasprotnem primeru se lahko zmedejo in se odbijejo z vaše strani, ne da bi nikoli ukrepali. Vendar pa npr. glede na študijo Small Biz Trends a> približno 70 % B2B spletnih mest malih podjetij nima poziva k dejanju.

Strateško postavljeni gumbi za poziv k dejanju ustvarjajo boljšo uporabniško izkušnjo za obiskovalce, pritegnejo njihovo pozornost, jih spodbudijo k naslednjim korakom, povečajo dejavnost. Pomagajo vam tudi izboljšati ciljne konverzije in prispevajo k splošnim stopnjam konverzij spletnega mesta. Natančneje, ko gre za vaše ciljne strani, lahko vizualno privlačen, dobro postavljen CTA gumb na koncu pomeni razliko med konverzijo in obiskom ene strani. Uspeh vaših e-poštnih marketinških kampanj je v veliki meri odvisen tudi od učinkovitosti vaših e-poštnih CTA-jev.

Razlika med ilustracijo konverzije in odboja

Kako na spletno mesto dodate gumb za poziv k dejanju?

Ko na svoje spletno mesto dodajate gumbe s pozivi k dejanju, morate upoštevati tri pomembne dejavnike, da zagotovite, da učinkovito pritegnejo obiskovalce in spodbujajo konverzije. Gumbi CTA morajo biti nameščeni pravilno, oblikovani tako, da jih je mogoče zlahka in brez težav opaziti.

 • Umestitev gumbov: Pomislite na najprimernejše položaje za svoje CTA gumbe. Postaviti jih je treba v glave, stranske plošče in na dno strani.
Primeri CTA-jev LiveAgent
 • Zasnova gumbov: izberite pravo obliko gumba CTA – upoštevajte obliko gumbov, velikost in barvo, da bodo videti vizualno privlačni. Preizkusite različne možnosti gumbov, da vidite, kaj dobi največ klikov.
 • besedilo ali kopija: napišite kopijo, ki je kratka, neposredno do bistva in izvedljiva. Zagotoviti bi moral jasen pokazatelj, kaj se zgodi, ko obiskovalci kliknejo gumb.
Alternativni gumbi LiveAgent Call To Action

Kako narediti gumb za poziv k dejanju izstopajoč?

Oblikovanje gumba za poziv k dejanju ima ključno vlogo pri izboljšanju stopenj konverzije vašega spletnega mesta. Gumb CTA, ki pritegne pozornost, je vsota različnih kritičnih elementov (barva, kontrast, oblika, velikost in kopija). Tukaj je nekaj najboljših praks, kako narediti gumbe za poziv k dejanju izstopajočim na vašem spletnem mestu:

 • izberite pravo barvo gumba

Čeprav ni enotnega pristopa glede tega, katera barva je najboljša za gumbe CTA – poročajo, da so svetle barve, kot so rdeča, zelena, rumena in oranžna, učinkovitejše, medtem ko se priporoča črna, bela, siva in rjava se je v večini primerov izogibati. Na primer, HubSpot je nekoč preizkusil rdeče in zelene gumbe CTA in ugotovil, da rdeči gumb CTA je bil boljši od zelenega za 21 %.

Izberite pravo barvno ilustracijo
 • kontrast z okolico

Na splošno je priporočljivo, da uporabite barve z visokim kontrastom glede na barvo ozadja in okoliške elemente, da zagotovite, da vaši gumbi CTA zlahka pritegnejo pozornost uporabnika. Kljub temu naj se barva še vedno zlije z vašo celotno zasnovo spletnega mesta in njeno barvno shemo.

 • bodite pozorni na velikost

Medtem ko mora biti gumb za poziv k dejanju dovolj velik, da ga lahko preprosto berete tako na namiznih kot mobilnih napravah, ne bi smel biti bistveno večji od preostalih elementov spletnega mesta. Ne pozabite dodati tudi dovolj belega prostora okoli gumba, da bo izstopal.

 • poiščite najboljšo obliko

Ko gre za obliko gumba CTA, boste morda želeli uporabiti ostre ali zaobljene robove. Čeprav sta obe možnosti precej pogosti, velja, da so gumbi s pozivom k dejanju z zaobljenimi robovi bolj privlačni za človeško oko.

Primeri gumbov za poziv k dejanju
 • uporabite kopijo, osredotočeno na dejanja

Znano je, da glagoli za dejanja (kot so Pridruži se, Naroči, Pridobi, Zahtevaj, Prenesi), združeni z »Zdaj« ali drugimi besedami, ki izražajo občutek nujnosti, izboljšajo učinkovitost gumbov CTA. Ena študija je pokazala, da uporaba prvoosebnega jezika (“Pridobi mojo brezplačno predlogo” namesto »Pridobite svojo brezplačno predlogo«) lahko izboljša vašo CTR za 90%.

Kakšno je dobro razmerje med prikazi in kliki gumba s pozivom k dejanju?

Ni enotnega primerjalnega merila, kaj velja za dobro razmerje med prikazi in kliki za gumbe s pozivi k dejanju. Vendar pa je glede na raziskava Vye povprečna razmerje med prikazi in kliki za različne vrste elementov poziva k dejanju (gumbi, besedila in slike) je 4,23 % v vseh panogah, medtem ko je povprečni CTR za gumbe s pozivom k dejanju 5,31 % (v primerjavi z 2 ,06 % za CTA samo z besedilom in 3,53 % za oblikovane CTA, ki temeljijo na slikah). Raziskava je tudi pokazala, da se lahko povprečne stopnje klikov CTA močno razlikujejo glede na panogo. Tako imajo finančna, e-trgovina, logistična in nepremičninska industrija najvišje stopnje klikov CTA, medtem ko električna, medicinska/zdravstvena industrija , tehnologija pa so med najnižjimi.

Stand out from your competitors with a strong customer service culture

Handle all customer inquiries from one interface. Start improving your customer service with a 14-day free trial right away!

Frequently asked questions

Kaj je gumb za poziv k dejanju?

Gumb za poziv k dejanju (gumb CTA) je gumb, katerega cilj je pritegniti obiskovalce spletnega mesta in potencialne stranke ter jih spodbuditi k izvedbi želenega dejanja, kot je obisk določene strani, naročanje na novice, dodajanje artikla v nakupovalni voziček, prijava na brezplačno preskusno različico, začetek klepeta v živo itd. Gumbi CTA so običajno nameščeni na domačih, ciljnih straneh, straneh s cenami, glasilih, prodajnih e-poštnih sporočilih in oglasih.

Zakaj so gumbi za poziv k dejanju tako pomembni?

Kadar koli obiskovalci brskajo po vašem spletnem mestu, jim gumbi s pozivom k dejanju jasno pokažejo, katere nadaljnje korake naj naredijo – sicer se lahko preprosto odbijejo brez konverzije. Tako imajo gumbi CTA ključno vlogo pri privabljanju obiskovalcev spletnega mesta, jih vodijo skozi nakupno pot in prispevajo k povečanju konverzij.

Kako na spletno mesto dodate gumb za poziv k dejanju?

Če želite na svoje spletno mesto dodati gumb s pozivom k dejanju in zagotoviti, da učinkovito pretvori obiskovalce, pomislite, kje bo postavljen, kako bo izgledal in kaj bo povedal. Izberite pravo umestitev (glave, stranske vrstice, dno strani), dizajn (oblika, velikost in barva, zaradi katerih bo videti privlačno za obiskovalce vašega spletnega mesta) in besedilo, ki jasno pove, kaj se zgodi ob kliku gumba.

Kako naredim, da moj gumb za poziv k dejanju izstopa?

Če želite, da bo vaš gumb CTA izstopal, izberite barvo, ki najbolje ustreza celotnemu dizajnu vašega spletnega mesta (na splošno se priporoča rdeča, zelena, oranžna in rumena). Prepričajte se, da je v dobrem kontrastu z barvo ozadja in je dovolj velik, da pritegne pozornost, ne da bi zasenčil preostalo vsebino. Uporabite besedilo, polno dejanj, ki doda občutek nujnosti, in ne pozabite, da lahko uporaba prvoosebnega jezika dodatno izboljša vaš CTR poziva k dejanju.

Kakšno je dobro razmerje med prikazi in kliki s pozivom k dejanju?

Čeprav ni univerzalnega merila uspešnosti, kaj bi se lahko štelo za dobro razmerje med prikazi in kliki za gumbe s pozivi k dejanju, je raziskava marketinške agencije Vye pokazala, da je povprečna stopnja CTR za različne vrste elementov poziva k dejanju 4,23 % vse panoge (5,31 % posebej za gumbe CTA). Vendar se lahko ta številka močno razlikuje glede na industrijo.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

  Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

  ×
  Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

  Na voljo smo v več terminih

  Rezervirajte si demo različico