A/B testiranje

Danes podatki in analitika poganjajo proces odločanja na številnih področjih. V spletnem okolju je ena najpogosteje uporabljenih metod za pridobivanje dragocenih vpogledov A/B testiranje.

Spodaj boste našli vse, kar morate vedeti o A/B testiranju. Od definiranja, kaj je, do razumevanja meritev.

Kaj je A/B testiranje?

A/B testiranje se pogosto imenuje split testiranje. Z drugimi besedami, gre za postopek primerjave dveh različic istega izdelka. V spletnem okolju se pogosto uporablja za primerjavo dveh različic določenega trženjskega sredstva, e-pošte ali spletne strani. To bi lahko pomenilo preproste spremembe, kot je preizkušanje druge barve gumbov, da spremenite celotno zasnovo spletnega mesta. V poslovanju e-trgovine se najpogosteje uporablja za merjenje uspešnosti spletnega mesta.

Ročno izvajanje A/B testiranja je skoraj nemogoče. Vsa podjetja uporabljajo program za testiranje, izdelan posebej za namene A/B testiranja, da bi avtomatizirali proces. Postopek testiranja je tako preprost kot ustvarjanje dveh različic spletne strani. Eno različico daste eni skupini obiskovalcev vašega spletnega mesta, drugo različico pa drugi skupini. Obe skupini ocenjujeta svoje izkušnje z izdelkom.

Ko je A/B testiranje končano, boste dobili vpogled v rezultate in ugotovili, katera različica deluje bolje.

Vsi ti vpogledi so zelo dragoceni, ko gre za vašo marketinško strategijo. Ne glede na to, ali gre za trženje vsebine, izkušnje strank ali preizkušanje različnih pristopov k oglaševalskim strategijam. Vaše marketinške ekipe bodo imele velike koristi od globokega poglobitve v podatke neposredno iz vaše ciljne publike.

Razvijalec infrastrukture

Kaj storiti, preden začnete s testiranjem A/B?

Izvajanje A/B testiranja pred izdelavo načrta ni praktično. Preden začnete s testiranjem A/B, morate opraviti več bistvenih nalog:

  • Določite svoje cilje – na voljo je veliko elementov testiranja, na katere lahko ciljate. Ti vključujejo opise izdelkov, posebne gumbe ali CTA. Če želite ugotoviti, katere elemente testirati, morate opredeliti svoje cilje. Vaš cilj bi lahko bil na primer povečati stopnjo konverzije, tako da bi ustrezno testirali;
  • Navedite hipotezo – hipoteza vam bo pomagala bolje preučiti rezultate testa. V bistvu je to napoved, katere rezultate pričakujete po zaključku testa;
  • Odločite se, katere teste A/B želite izvajati – s cilji in hipotezami bo lažje določiti, katere zlasti A/B teste morate izvesti;
  • Izberite program za A/B testiranje – vsi programi za A/B testiranje niso enaki. Medtem ko se nekateri preizkusi funkcij izvajajo, drugi ne. Če boste vedeli, katere teste morate izvesti, bo lažje izbrati enega. Razmislite o prihodnjih testih, ki jih boste morda izvajali pri tem.

Kako dolgo naj izvajate A/B test?

Pogostost testiranja vpliva na časovno obdobje, ko pustite poskus, da se izvaja, kar posledično vpliva na velikost in pomembnost vzorca. Večja kot je velikost vzorca, bolj izčrpni so rezultati. Vaše dnevno povprečno število obiskovalcev spletne strani niha. Zaradi tega je bolje omogočiti, da vaš test traja dlje.
Kako dolgo bo trajalo, da boste dobili pomembne rezultate? Upoštevati je treba več dejavnikov, na primer način izvajanja A/B testa in velikost vzorca. Dobro je počakati, da pridobite dovolj prometa za statistično pomembne rezultate.

Orodja za A/B testiranje

Programska oprema za A/B testiranje je široko dostopna. Toda najpogosteje uporabljena sta orodja za A/B testiranje in personalizacijo Google Analytics Google Optimize in LiveAgent programska oprema za pomoč uporabnikom.

Google Analytics je brezplačno orodje za testiranje, ustvarjeno za poenostavitev testiranja spletnih strani A/B. Določite lahko, kateri naslov pritegne obiskovalce, kateri dizajn in postavitev povzročita več časa, porabljenega na vašem spletnem mestu, kateri CTA ustvari več klikov in še več.

Programska oprema LiveAgent je opremljena z orodjem za testiranje e-pošte A/B, tako da lahko preizkusite odzivnost svojih prejemnikov e-pošte ter izmerite njihovo odprtost in razmerje med prikazi in kliki a>.

Večina orodij vam omogoča opazovanje rezultatov v realnem času, kar vam omogoča, da sproti spreminjate svojo marketinško akcijo.

Kdaj ne bi smeli uporabiti A/B testa?

Če nimate dostopa do ustreznih rezultatov ali imate opravka z zapleteno oceno, se izogibajte A/B testom. Kaj to pomeni? Večvariantno testiranje in preizkušanje razdeljenih URL-jev v kombinaciji s poskusi na strani strežnika sta verjetno potrebna, če morate izvesti zapleteno oceno. A/B testiranje ne bo zagotovilo zanesljivih rezultatov.

Če želite doseči ustrezne rezultate, morate imeti dovolj prometa. Brez dovolj prometa vaši rezultati ne bodo verodostojni. Poleg tega potrebujete informirano hipotezo in dovolj časa, da določite, kaj testirati, vse nastaviti in natančno preučiti rezultate.

Kako poteka A/B testiranje?

Kaj pomeni A/B testiranje

Recimo, da želite izvedeti, ali vas bo nova spletna stran ali trenutna različica strani približala vašim ciljem. Odgovorni ste za ustvarjanje ciljev, ki se lahko gibljejo od izboljšane uporabniške izkušnje na splošno do izboljšanih stopenj konverzije.

Pri A/B testiranju A pomeni spremenljivko kontrolne različice, ki je vaša trenutna spletna stran. B pomeni različico ali novo različico spletne strani. Ko imate pripravljeni strani A in B, se morate odločiti, kolikšen odstotek vaše ciljne publike bodo služile trenutne strani in kolikšen odstotek strani z različicami .

Podjetja običajno razdelijo bazo uporabnikov med obema enako. Na ta način dobimo najbolj zanesljive rezultate testov, obe možnosti pa lahko neposredno primerjamo.

Na katere vrste meritev morate biti pozorni, ko gre za A/B testiranje?

Po opravljenem A/B testu in nastavitvi porazdelitve prometa boste prejeli poročilo. Če želite pridobiti uporabne vpoglede, morate biti pozorni na prave meritve. Vaši cilji bi morali biti odločilni dejavnik za meritve, ki jih uporabljate.

Poročila v programski opremi za pomoč uporabnikom – LiveAgent

Recimo, da želite na svoje spletno mesto pritegniti več obiskovalcev in povečati svojo prepoznavnost blagovne znamke. V tem primeru bodite pozorni na meritev prometa. Če je vaš cilj optimizacija stopnje konverzije, morate slediti meritvam konverzij. Kliki so bistvena metrika, ki si jo morate ogledati, če želite v prodajni tok pripeljati več strank. Sledite lahko tudi drugim meritvam, na primer zrušitvam aplikacij, nastavitvam občinstva in povečanju dejavnosti.

Navzkrižno sklicevanje na te meritve vam lahko zagotovi boljši vpogled in vam pomaga izbrati najbolj uspešno stran.

Stand out from your competitors with a strong customer service culture​

Frequently asked questions

Kaj je A/B testiranje?

A/B testiranje primerja dve različici spletne strani. Tržniki in strokovnjaki za UX ga pogosto uporabljajo tudi za primerjavo trženjskih sredstev in e-poštnih kopij.

Kaj storiti, preden začnete s testiranjem A/B?

Preden začnete s testiranjem A/B, morate določiti in definirati svoje cilje, navesti testno hipotezo, izbrati, katere A/B teste želite izvesti, in izbrati pravo orodje za testiranje za vaše posebne potrebe.

Kako dolgo naj izvajate A/B test?

Vaš A/B test naj poteka, dokler ne dobite statistično pomembnih rezultatov. Najbolje je, da ga pustite delovati, dokler vaše spletno mesto ne pridobi dovolj prometa za ustvarjanje verodostojnih rezultatov.

Kakšna so orodja za testiranje?

Orodja za testiranje A/B so posebej zasnovana programska oprema za testiranje za izvajanje A/B testov. Google Optimize je zasnovan za poenostavitev A/B testiranja za spletne strani, LiveAgent pa pomaga izvajati A/B teste na e-poštnih sporočilih.

Kdaj ne bi smeli uporabiti A/B testa?

Testov A/B ne smete uporabljati, ko morate izvesti zapleteno oceno, ki lahko zahteva druge vrste testov. Poleg tega ga ne bi smeli izvajati brez zadostnega prometa in utemeljene hipoteze.

Kako poteka A/B testiranje?

A/B testi se začnejo z ustvarjanjem nove različice trenutne strani. Nato svojo bazo strank razdelite na dva enaka niza uporabnikov in eni polovici ponudite izvirno različico, drugi pa novo različico.

Na katere vrste meritev morate biti pozorni, ko gre za A/B testiranje?

Bodite pozorni na meritve rezultatov A/B testa na podlagi vaših ciljev in hipoteze. Kliki so meritve, ki vam povedo, ali vaši obiskovalci izvajajo določeno dejanje, ki ga želite, konverzija vam pokaže, kako dobro se spletna stran pretvori, promet pa vam preprosto pove, koliko prometa spletna stran ustvari.

Kaj mislite z AB testiranjem?

AB testiranje je način za primerjavo dveh različnih različic spletne strani ali aplikacije, da ugotovimo, katera je boljša.

Kateri test se uporablja za AB testiranje?

A/B testiranje je vrsta preizkusa, pri katerem se dve različici spletne strani primerjata med seboj. Različica A je izvirna stran, različica B pa različica.

Kaj je testiranje AB in MVT?

AB testiranje je vrsta razdeljenega testiranja, ki vam omogoča primerjavo rezultatov dveh različic spletne strani ali e-pošte. Testiranje MVT je bolj izpopolnjena vrsta testiranja AB, ki vam omogoča primerjavo rezultatov več kot dveh različic spletne strani ali e-pošte.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

×
Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

Na voljo smo v več terminih

Rezervirajte si demo različico