Zaposlitev v klicnem centru

Kakšna je obremenitev pri delu v klicnem centru?

Dela v klicnem centru lahko vključujejo številne naloge, od preprostega odgovarjanja na dohodne klice strank in zagotavljanja tehnične podpore strankam do odhodnih hladnih klicev in telemarketinga. Delovna obremenitev in obseg odgovornosti zaposlenih v klicnem centru sta odvisna od delovne vloge in vrste klicnega centra, v katerem delajo (dohodni ali odhodni klicni center). Najosnovnejša dela v klicnem centru vključujejo:

 • Agenti dohodnega klicnega centra: Predstavnik dohodne službe za stranke običajno upravlja velike količine dohodnih klicev strank in rešuje povpraševanja strank. Prav tako lahko sprejemajo in oddajajo naročila ter obravnavajo račune strank. Od agentov klicnega centra se običajno pričakuje, da sprejmejo približno 50 do 80 klicev v 8-urni izmeni.
 • Agenti za tehnično podporo: Agenti za tehnično podporo zagotavljajo tehnično podporo strankam in pomagajo uporabnikom pri reševanju tehničnih težav in težav, na katere lahko naletijo pri uporabi izdelkov podjetja. Od njih se zahteva močno tehnično znanje in poglobljeno poznavanje funkcij izdelkov, ki jih podjetje prodaja.
 • Agenti izhodnih klicnih centrov: Agenti izhodnih klicnih centrov opravljajo predvsem odhodne klice za reševanje težav strank, proaktivno se obrnejo na zunanje strank, da izvejo o njihovih potrebah, navzkrižno prodajajo izdelke obstoječim strankam, ustvarjajo potencialne stranke in pritegnejo potencialne stranke. Lahko so vključeni tudi v izvajanje tržnih raziskav.
 • Vodje/nadzorniki skupin klicnih centrov: Vodje skupin so odgovorni za upravljanje ekipe agentov klicnih centrov, vključno z obravnavanjem eskalacije klicev, spremljanjem klicev, usposabljanjem novih agentov, spremljanje uspešnosti posameznika in skupine s spremljanjem ključnih meritev klicnega centra in KPI-jev.
 • Upravitelji klicnih centrov: Vodje klicnih centrov nadzirajo skupino vodij skupin. Njihove vsakodnevne dejavnosti lahko vključujejo stalno inštruiranje in postavljanje ciljev za ekipo, spremljanje globalnih meritev klicnega centra in pripravo poročil za višje vodstvo, prepoznavanje in obravnavanje težav, učinkovito načrtovanje virov itd.
 • Agenti oddaljenih klicnih centrov: Agenti oddaljenih klicnih centrov (ali agenti za delo od doma) so zelo pogosto zaposleni v klicnih centrih za krajši delovni čas, vendar jih je mogoče najeti tudi za poln delovni čas na daljavo. Tako kot agenti, ki delajo v pisarnah, so tudi agenti oddaljenih klicnih centrov v osnovi vključeni v iste operacije skrbi za stranke.

Kako se zaposlim v klicnem centru?

Zaposlitev v klicnem centru je razmeroma enostavno dobiti na začetni ravni, saj običajno ne zahteva posebne izobrazbe, kvalifikacij ali globokega strokovnega znanja. Da bi vas zaposlili kot agenta centra za pomoč strankam, boste morda morali imeti diplomo, tekoče govoriti angleško (ali druge materne jezike) in poznati uporabo računalnikov in interneta. Dodatna prednost bi bile morebitne predhodne izkušnje na področju prodaje, trženja ali človeških virov. Imeti prejšnje izkušnje s storitvami za stranke je najboljša izbira. Spodaj je nekaj osnovnih korakov, ki jih morate upoštevati, da se zaposlite v klicnem centru:

 • Iskanje ponudb za delo v klicnem centru: Oglejte si razpoložljive ponudbe delov v klicnem centru na vašem območju. Če razmišljate o priložnosti na daljavo, lahko uporabite spletne strani, kot sta monster.com ali callcenterjobs.com, ki imajo veliko možnosti.
 • Napišite obsežno spremno pismo: poleg svojega življenjepisa poskrbite, da boste sestavili trdno spremno pismo, v katerem bodo poudarjene vaše ključne veščine in prejšnje izkušnje, ki lahko dokazujejo, da ste primerni za vlogo v kontaktnem centru.
 • Naredite nekaj raziskav o delodajalcu: Izvedite več o poslanstvu podjetja, kulturi, vrednotah, strankah, izdelkih in storitvah. Med razgovorom vam lahko prinese veliko prednost in izstopate med drugimi kandidati.
 • Bodite pripravljeni na stalno usposabljanje: Zaposlitev v klicnem centru je le prvi korak. Klicni centri običajno dajejo velik poudarek usposabljanju in stalnemu razvoju zaposlenih, da zagotovijo agenti so dobro obveščeni in učinkoviti.
Kako se zaposlim v klicnem centru? - App - Uploads - 2022 - 01 - Call Center Team With Manager.jpg

Ali obstaja karierna rast v klicnem centru?

Kljub običajno visoki stopnji fluktuacije klicni centri ponujajo odlične možnosti za karierno rast. Dokler imate pravo motivacijo, odnos in izkušnje s storitvami za stranke, lahko napreduje po karierni lestvici in postane vodja ekipe in nato vodja. Ker so centri za podporo strankam na splošno hitri, lahko najuspešnejši agenti običajno preidejo iz mlajših predstavnikov klicnega centra v vodje skupin v približno 2-3 letih. Tukaj je tisto, kar vam lahko pomaga pri napredovanju v klicnem centru:

 • Dokažite svojo zanesljivost, doslednost in pripravljenost narediti več, kot je potrebno
 • Bodite proaktivni in jasno pokažite svoje zanimanje za karierno napredovanje
 • Prepričajte se, da dosledno dosegate merila uspešnosti in zagotavljate visoko zmogljivost
 • Pokažite svoj pozitiven vpliv in sposobnost učinkovitega sodelovanja v timu
 • Osredotočite se na usposabljanje in nenehno učenje, da razširite svoje sposobnosti in znanje

Katerih veščin se naučite v klicnem centru?

Delo v okolju klicnega centra je odlična priložnost za razvoj in piljenje vrste mehkih veščin. To bi lahko bilo zelo koristno za nadaljnje karierno napredovanje v sektorju storitev za stranke in širše. Spodaj je nekaj temeljnih veščin, ki se jih lahko naučite kot agent v klicnem centru. Delodajalci v skoraj vseh sektorjih vedno iščejo te veščine pri bodočih zaposlenih.

 • Izvrstne komunikacijske in poslušalne sposobnosti: Ker agenti klicnega centra sodelujejo pri interakcijah s storitvami za stranke na daljavo, pridobijo odlične veščine poslušanja in komuniciranja (ustnih in pisnih).
 • Prodajne in pogajalske veščine: Med delom v klicnem centru agenti pridobijo izkušnje pri obravnavi težavnih strank in odgovarjanju na ugovore. To ustvarja trdne temelje za razvoj prodajnih in pogajalskih veščin.
 • Organizacijske in večopravilne sposobnosti: Zahteva se žongliranje z različnimi nalogami (pogovor s strankami po telefonu, preverjanje baze znanja , ustvarjanje zapiskov in posodabljanje CRM), pogosto vse naenkrat, gradi odlično organizacijo in veščine večopravilnosti.
 • Prilagodljivost in veščine reševanja problemov: Agenti klicnih centrov se morajo pogosto soočiti z nepričakovanimi težavami in običajnimi scenariji, kjer se od njih pričakuje, da bodo hitro razmišljali in ukrepali. To naravno razvija fleksibilnost, ustvarjalnost, osnovno računalniško znanje in sposobnost reševanja problemov.
Karierni tekstopisec

Frequently asked questions

Kakšna je obremenitev pri delu v klicnem centru?

Delovna obremenitev zaposlenih v klicnem centru je močno odvisna od posamezne delovne vloge (agent, vodja skupine, vodja) in vrste klicnega centra (vhodni ali odhodni). Obseg odgovornosti in vsakodnevno delovanje lahko vključuje odgovarjanje na dohodne klice strank za reševanje težav s storitvami in zagotavljanje tehnične podpore, opravljanje odhodnih klicev za pridobivanje potencialnih strank in navzkrižno prodajo obstoječim strankam in drugo.

Kako se zaposlim v klicnem centru?

Pridobitev začetne službe v klicnem centru ne zahteva posebnih kvalifikacij ali strokovnega znanja. Če se želite zaposliti kot agent v klicnem centru, začnite z iskanjem razpoložljivih ponudb za delo (bodisi lokalnih ali mednarodnih, če iščete virtualne priložnosti na daljavo), napišite podrobno spremno pismo, ki opisuje vaše sposobnosti. Dobra praksa je, da raziščete delodajalca in preberete najpogostejša vprašanja za razgovor v klicnem centru, da se pripravite na razgovor.

Katerih veščin se naučite v klicnem centru?

Delo v klicnem centru agentom omogoča, da razvijejo in okrepijo različne mehke veščine, ki jim lahko pomagajo pri nadaljnjih zaposlitvenih priložnostih v storitvah za stranke ali drugih sektorjih. To vključuje močne verbalne in pisne komunikacijske sposobnosti, večopravilnost, organizacijo in upravljanje s časom, prodajne in pogajalske sposobnosti, pa tudi prilagodljivost in učinkovito reševanje problemov.

Ali obstaja karierna rast v klicnih centrih?

Klicni centri ponujajo odlične priložnosti za karierno rast, saj agentom omogočajo napredovanje iz mlajših predstavnikov v vodje skupin in nato v vodje. Da bi olajšali promocijo, morajo agenti dosledno izkazovati visoko raven uspešnosti, zanesljivost, veščine učinkovitega timskega sodelovanja, pravo motivacijo, pripravljenost narediti več in razvijati nove veščine z nenehnim učenjem in razvojnim usposabljanjem.

Kakšna je plača v klicnih centrih?

Plače v klicnih centrih se lahko razlikujejo glede na številne dejavnike, kot so delovna doba ali strokovno znanje, leta izkušenj v panogi, vključena znanja in področja, na katerem delate. Npr. povprečna plača za klic predstavnik centra v Združenih državah znaša približno 14 USD na uro, medtem ko so cene za klic lahko kjer koli od 0,10 USD do 0,25 USD na minuto. Agenti dvojezičnega klicnega centra so lahko plačani na zgornji meji povprečne lestvice.

Kako težko je delati v klicnem centru?

Zaposlitev v klicnem centru je znana kot ena najbolj zahtevnih in stresnih, predvsem zaradi narave dela in običajno velike obremenitve. Agenti klicnega centra in strokovnjaki za podporo strankam bodo morda morali obravnavati približno 50–80 klicev s strankami na izmeno in se morajo redno ukvarjati z zahtevnimi in težavnimi strankami. Poleg tega se lahko zastopniki pogosto počutijo premalo plačani in necenjeni za svoja prizadevanja, kar na koncu povzroči večjo izgorelost in uhajanje iz klicnega centra.

Nazaj na Slovar Ustvarite račun BREZPLAČNO

Naša spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov, kot je navedeno v našem pravilnik o zasebnosti in piškotkih.

×
Rezervirajte klic ena na ena in ugotovite kako lahko LiveAgent koristi vašemu podjetju.

Na voljo smo v več terminih

Rezervirajte si demo različico